Arvonsa tunteva hirvi

Tänä aamuna lähikauppaan ajaessani tein havainnon naapurin sänkipellolla ylväänä seisovasta hirvestä. Hiljensin vauhtia ja hapuilin takin taskusta kännykkää kuvan ottamista varten, mutta nopeasti huomasin tämän moniin toimintoihin taipuvan laitteen jääneen kotiin. Näky oli kuitenkin niin pysähdyttävä, että vauhti oli pidettävä minimissä, katse ajoturvallisuuden puitteissa pellolla ja suotava ilmestykselle sille kuuluva arvo.

Metsässä asuvan omaleimaisen jättiläisen näkeminen riskittömänkin välimatkan päästä on sykähdyttävä kokemus. Metsän suurin sarvipäinen nisäkäs on komea näky. Hirvi on itsevarma, ylväs ja vaikuttaa siltä, että se aina katsoisi luottavaisin mielin tulevaisuuteen – oli sitten metsästysaika tai ei.  Sen korkeat etujalat antavat kuvan eläimestä, joka ei koskaan tunne synkkyyttä tai masennusta. Ja lähtiessään juoksemaan sen pitkät jalat ylittävät vaivattoman näköisesti kivet ja kannot eikä suuremmista ojistakaan ole mainitsemisen arvoista vastusta. Hirvi on pohjoisen havumetsän valtias!

Kaiken arvostuksensa lisäksi hirvi on tilastojen valossa Suomen vaarallisin eläin. Liikenneviraston mukaan vuonna 2016 Suomen teiltä tilastoitiin 1 881 hirvionnettomuutta, jossa kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 4 prosenttia. Tähän eivät yllä Suomen suurpedot edes yhteenlaskettuna.

Unohtaa ei myöskään sovi hirven aiheuttamia tuhoja havu- ja lehtipuutaimikoissa. Hirvet napostelevat oksia sekä syövät latvakasvaimia, mikä aiheuttaa kasvutappioita. Tämä taas saa aikaan merkittäviä taloudellisia tappioita.

Koska hirven ainoa luontainen vihollinen, susi, on määrällisesti vähäinen Suomessa, ovat hirvetkin lisääntyneet. Kannan harventaminen vähentää sekä onnettomuuksia että metsätuhoja.

Tänään hirvi teki vaikutuksen päästämättä ääntäkään.

Terkuin Hanna

Kuva: Yle.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s