Kui tommonen nimi plokil?

dia1Nimessä lienee historian siipien tuomaa havinaa, tämän ajan twistillä päivitettynä. Agraarikulttuurissa on naisen paikka perinteisesti ollut miehen varjossa. Hän on kuitenkin käyttänyt suurempaa valtaa kuin moni on osannut ajatella. Sisätilojen herruus, vastuu sikolätissä kinkuksi kasvavista porsaista ja navetassa lypsyä odottavista lehmistä sekä ruoka-aittojen avainten paino lanteilla ovat antaneet hiljaisen mahdin vaikuttaa. Vielä tänä päivänä puhutaan emännän avaimista, joilla taloyhtiöissä tarkoitetaan yleisiin tiloihin sekä kellari- ja säilytystiloihin kulun avaavia avaimia.

Sota-ajat kasvattivat naisten vastuuta ja laajensivat työnkuvaa entisestään. Sisätöiden ja karjanhoidon lisäksi oli huolehdittava kylvöt ja sadonkorjuut, hoidettava heinätyöt ja kaitsettava lapset, vanhukset ja vähäosaiset.

Vaikka naiset ovat saaneet äänioikeuden, mahdollisuuden opiskella ja siirtyä kodin ulkopuolelle töihin, ovat maaseudun roolijaot ja työn arvostus pysyneet pitkään muuttumattomina. Monet arkipäiväiset oikeudet, joita pidämme nykyään selviöinä, ovatkin hämmästyttävän uusia naisille. Suurin harppauksin ollaan kuitenkin edistytty parin sadan vuoden aikana. Vuonna 1860 saatiin laki, jossa aviomiehen kuritusvalta vaimoonsa nähden ei enää oikeuskäytännössä ollut hyväksyttyä ja 1930 aviovaimot vapautuivat miehensä holhouksesta. Mieheni kuittasi tämän tiedonannon sanomalla masentuneella äänellä olevansa syntynyt väärällä vuosisadalla.

Oma historiani Kankareen nuorena armona on kestänyt jo hyvinkin neljännesvuosisataa ja oma paikka on ansaitusti lunastettu. Aina ei ole helppoa tulla ympäristöön, jossa vuosikymmeniä on jaoteltu naisten- ja miesten työt tiukasti eri kategorioihin. Kun ajoin viljakärryt vanhaan makasiiniin, ja kärryjen rengas otti kiinni pihtipieleen liian tiukan käännöksen ansiosta, asiasta taidettiin muistuttaa vielä seuraavanakin syksynä. Kun lähipiiriin kuuluva mieshenkilö ajoi samaan makasiiniin ja unohti laittaa traktoriin seisontajarrun päälle, jonka seurauksena traktori  ̶  peräkärry -yhdistelmä liukui taaksepäin peltistä liukuovea vasten, ei asiasta juurikaan kuittailtu.

dia2Vaikka täältä isännän varjosta kirjoituksia postaankin, on hyvä muistaa, että varjo lankeaa välillä myös isännän etupuolelle. Monet sitkeät sissit pärjäävät myös vähässä valossa ja toisen kanssa voi saada aikaan sellaista, mihin ei koskaan itse pystyisi. Täällä on vallan hyvä olla.

Terkuin Hanna

 

 

Kuvat: elokuvauutiset.fi

Jätä kommentti